Fermenteer met Fermenpeer
22 april 2018 in Blogartikelen

Wat is het toch een ontdekkingsreis die wereld van natuurvoeding.

Vandaag had ik een workshop pickles maken. Pickles zijn korte groente fermentaties.

Wat is fermenteren? Een eeuwenoude manier om groentes te kunnen bewaren door deze te kneuzen met de blote handen en zout toe te voegen en dan in een vat te stoppen. Met een steen erop om te groente onder het vrijgekomen vocht te houden.

Zuurkool is bijvoorbeeld een bekende fermentatie. De kool moet zeker 6 weken fermenteren voor het echt zuurkool is. Maar het kan dus ook korter en dan noemen we dat een pickle. Met behulp van een moderne pickle-pers zetten we de groente onder druk. Er komen melkzuurbacteriën vrij die de groentes omzetten tot een pickle. Dit proces heeft meerdere gezondheids- voordelen.

Zo ondersteund het de spijsvertering en is het voeding voor de darmflora. De workshop werd gegeven door Peter van Berckel oftewel; Fermenpeer. Een heerlijke gezellige man met ontzettend veel kennis van fermenteren en van natuurvoeding. Met een oa een aantal studie genoten hadden we een geweldige dag. Ontzettend veel geleerd, gemaakt en geproefd. Peter liet ons verschillende natuurlijke smaakmakers proeven en ruiken,die wij verwerkte in de gerechtjes. Aan het eind van de middag zaten we in de zonovergoten tuin met z'n allen aan een heerlijke Japanse pickle maaltijd. Een feestje voor ons en onze darmen. We aten met chops sticks, dat ging mij best goed af! Dit is dé manier om langzaam en bewust te eten. Je gaat vanzelf kauwen want het duurt even voor er wat in je mond komt. Met vork, lepel en mes schuif je het zo naar binnen.Deze eetstokjes ga ik zo snel mogelijk aanschaffen.

Wil je deze dag ook beleven, neem dan een kijkje; http://www.fermenpeer.nl/


Ik heb genoten en door al die fermentaties in mijn darmen, bleef het nog lang onstuimig en winderig ;-)


Your comment :

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht