Stage op Boerderij de Stadshoeve te Zunderdorp
23 januari 2018 in Blogartikelen

2 juli 2017.


Voor mijn opleiding moest ik een dag stage lopen in een biologisch dynamisch bedrijf. En omdat ik een oud-klasgenoot heb die op een BD boerderij woont, was voor mij de keuze snel gemaakt. Ik nam contact met haar op en was van harte welkom. Daar ging ik dan op weg naar Zunderdorp. Daar aangekomen vond ik boer Albert in de stal, waar hij alles klaar maakte om zijn koeien te gaan melken. Ik kreeg een overall en rubberen laarzen aangereikt en nadat ik dat aan had getrokken, kon mijn stage beginnen.Door Albert en vrijwilligster Suzanne werd ik ingewijd in de wereld van het koeien melken. Eerst de uiers schoonmaken met een doek en daarna de slangen er op zetten. De koeien komen overigens vrijwillig naar binnen lopen om gemolken te worden. Het ontroerde mij te zien hoe kwetsbaar zij eigenlijk zijn en vol vertrouwen in hun verzorgers. 


Na het melken gingen we op de trekker het land in . Ik mocht de schapen drijven naar een ander weiland waar lekker hoog gras groeide. Als makke schapen volgden zij de boer! Alle liefde gaat ook bij de schapen door de maag. Daarna heb ik een tijdje achter een pink aangerend die maar niet wilde luisteren. Maar uiteindelijk lukte het ons om ook de koeien mee te krijgen. Tijdens de koffiepauze kreeg ik veel informatie over het reilen en zeilen op een biologisch dynamische boerderij. Ik krijg vaak de kritiek dat het allemaal oplichterij is, maar de regels zijn streng, je bent niet zomaaar een BD bedrijf! Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, geen preventieve antibiotica en de dieren hebben veel meer leefruimte en mogen hun horens behouden. Ze krijgen goed te eten; gras van het land en in de winter hooi. Onder het melken worden ze bijgevoerd met de nodige zouten en mineralen. De kippen scharrelen overal vrij rond met hun kroost. Het bedrijf van Angela en Albert kan niet draaien op de opbrengst van de melk, dus hebben ze een naschoolse opvang, een kinderdagverblijf en ontvangen ze schoolkinderen voor een educatief uitje Ook is er een mogelijkheid om te logeren op de boerderij in de bed & breakfast. Er is nog een prachtige moes en kruidentuin die gerund wordt door een aantal liefhebbers van bio groentes. Het bedrijf met zijn bewoners heeft indruk op mij gemaakt. Ik had een geweldige dag!

Your comment :

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht