Veganist, waarom nou?
04 augustus 2018 in Blogartikelen

Veganist, ik?

Dat had ik nooit kunnen bedenken. Maar mijn leven bestaat tegenwoordig uit verassingen, dus ook dit is mogelijk. Natuurlijk krijg ik regelmatig de vraag waarom ik deze stap nu maak. Laat ik dat dan nu maar voor eens en altijd uitleggen.


\Wat is een veganist eigenlijk?

Voor mij iemand die geen dierlijke producten eet. Dus ook geen eieren, kaas, yoghurt, boter, honing en natuurlijk geen vlees en vis.

En dat is best wel opmerkelijk als je deze keuze maakt na 24 jaar slagerij medewerkster te zijn geweest. Het stuk vlees kon mij niet groot genoeg zijn. Dan heb ik het nog niet over alle vleeswaren en worsten die ik heb weggewerkt. Vooral ook omdat ik koolhydraat beperkt at, bestond het grootste gedeelte van mijn maaltijden uit vlees.

Echter door mijn opleiding kwam ik erachter dat al dat vlees niet zo gezond was als ik dacht. De meeste vleeswaren bevatten veel suiker en e-nummers, waaronder E-621. Mocht je nog niet weten wat de gezondheidsrisico's daarvan zijn, Google er eens op!

Wat dacht je van het dierenleed wat achter de vlees industrie schuilt?

Dat wil ik niet weten, is een zin die ik veel hoor. En ja, zo redeneerde ik ook, want wat niet weet, wat niet deert.

Maar gaandeweg krijg ik steeds meer informatie daarover te zien en te lezen. Het moment breekt aan dat ik mijn ogen er niet meer voor kan sluiten.

Zag ik vroeger een stuk vlees als een product en voedingsmiddel, nu zie ik in dat er een levend wezen is afgeslacht om mij te plezieren met een stuk dood vlees. Auw.....dat komt binnen. Ook de filmpjes van nog levende, in doodsangst verkerende dieren die half opengereten aan een ketting hangen, schreeuwend van de pijn, zitten op mijn netvlies. Maak ik dan een wandeling en aai ik onderweg de koeien die aan het hek van het weiland nieuwsgierig op mij af komen, dan kan ik er niet meer omheen; het stuk vlees heeft een gezicht gekregen! Dan heb ik het nog niet gehad over de preventieve antibiotica die de dieren toegestopt hebben gekregen of de groeihormonen. Deze medicijnen komen etende weg in ons lichaam terecht met alle gevolgen van dien. De stress van het in doodsangst verkerende dier, zit in het vlees

Als wij met z'n allen doorgaan met het eten van vlees in de grote hoeveelheden die er nu geproduceerd moeten worden, zal onze aarde uitgeput raken. Denk aan de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en de CO2, de belangrijke oorzaken van de opwarming van de aarde. Dit door de massaproductie van vlees en melk. Dat er voor 1 kilo biefstuk zo'n 15.500 liter water nodig is, wist ik ook niet.

Ik ga hier verder niet op in maar als je meer wilt weten is er genoeg over te vinden.


Dan zijn er twee manieren van vegan of vegetariƫr zijn; de ongezonde en de gezonde manier. Uiteraard ga ik voor de gezonde en houd daarbij de 80/20 regel in mijn achterhoofd. Wil ik eens een makkelijke dag, dan kan dat ook.

Ik ben nu twee weken onderweg als ik deze blog schrijf en 3 kilo afgevallen. Vegan zijn houdt namelijk ook in; geen koek, snoep ,ijs, pudding of taart. Het is wel mogelijk met een vervangend product, maar die bevatten dan net de ingrediƫnten die ik liever niet nuttig. Al met al vind ik het een uitdaging om voeding met dierlijke producten om te zetten in vegan. Het liefst maak ik het ook zelf met als het even kan, biologische producten. Zo vind ik mijn uitdaging en wil ik jullie dan ook laten meegenieten. Dus geen wijzend vingertje, maar foto's en recepten van lekkere maaltijden.Wat merk ik?

Ik voel mij licht in mijn lijf en tevens voldaan. De overtollige kilo's zijn aan het slinken. Ik ben blij in mijn hoofd en voel mij fit. Het is voor mij ook een bewijs dat je op allerlei manieren kan afvallen, mits je bewust bent van wat je eet en wat je niet eet.

Veel groente, fruit ,noten en zaden. En natuurlijk is mijn eis dat het gezond en lekker moet zijn. Daar doe ik mijn uiterste best voor.

Gezond en lekker, natuurlijk met Willeke

Your comment :

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht