Venkel/prei lasagne
14 februari 2018 in Dinerrecepten

Ik had nog wat venkelknollen liggen in de schuur, dus wilde ik daar wat mee maken en wel zonder vlees. Een lasagne leek mij wel wat en iets met bechamelsaus. Dus gingen de raderen draaien en las ik wat rond op het internet om ideeën op te doen. Het was té lekker, want het scheelde niet veel of ik had de hele lasagne van kant gemaakt.

Het recept te beginnen met de ingrediënten;

een flinke venkel

een prei

400 ml melk

30 gram roomboter

stuk grana pardano

geraspte kaas voor de bovenkant met wat cherry tomaatjes

nootmuskaat, zout en peper

Voor de umami oftewel de smaak die een gerecht afmaakt, had ik als test een pluk dulse, een gedroogde zeewier, aan kleine stukjes gesnipperd. Dit moet niet teveel zijn want dan is het overheersend.


Bereiding; Was de venkel en de prei. Snijdt de harde kern uit de venkel en snijdt de rest aan reepjes. Ook de prei een ringetjes snijden.

Fruit even aan in een klontje roomboter.

Voor de saus; smelt de boter in een steelpan en voeg dan de bloem toe, Roer door elkaar met een garde en laat het even bakken tot de roux gaar is. Dan de melk in delen toevoegen onder het roeren door. even zachtjes laten koken tot het indikt tot een mooie saus. Dan de grano pardano raspen en door de saus roeren en de gesnipperde dulse. Dit kan bv ook met gerookte zalm of gehakt.

Vet een ovenschaal in en begin met een laagje van de saus en doe daar wat van de venkel en prei op, gevolgd door de lasagne bladeren. Eindig met nog een laagje saus en strooi daar de geraspte kaas over tot de lasagne bedekt is. Wat cherry tomaatjes halveren en op de platte kant op de saus zetten. Als toegift nog wat tuinkruiden erover en zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden zo'n 25 minuten in het midden van de oven. Officieel is dit gerecht voor twee personen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.


Your comment :

Deel dit verhaal
Terug naar overzicht